Aanpak

Mijn werk bestaat uit:

1. Organisatieontwikkeling
2. Teamontwikkeling
3. één-op-één coaching

Elke opdracht vraagt maatwerk. Ik werk, indien nodig, samen met ervaren partners uit mijn netwerk. En ik maak altijd gebruik van een aantal breed aanvaarde methodes om tot een grondige analyse en passende aanpak te komen.  Die licht ik hieronder toe:

Systeemdynamica
Ik gebruik concepten uit de psychoanalyse, systeemtheorie en groepsdynamica, waarbij twee uitgangspunten van belang zijn:
1. Organisaties zijn (net als individuen) gelaagd. Naast bewuste motieven spelen onbewuste drijfveren en gevoelens mee op de werkplek. In organisaties is vaak verbinding nodig van de ‘harde’, rationele, bedrijfsmatige kant van organisaties met meer verborgen, irrationele en emotionele processen. Door zorgvuldige interventies worden onbewuste dynamieken zichtbaar en kan het ‘echte’ gesprek plaatsvinden.
2. Organisaties zijn (net als individuen) open systemen. Processen binnen personen, tussen personen, in organisaties en in de buitenwereld beïnvloeden elkaar. Door dit inzichtelijk te maken ontstaat overzicht en handelingsperspectief.

Theory U (Otto Scharmer)
Dit is een model voor de aanpak van een proces dat tot vernieuwing en transformatie van mens en organisatie leidt. Er vindt een verdieping plaats van het bewustzijn van alle betrokkenen waardoor de collectieve wijsheid van de groep wordt gebruikt.

Transactionele analyse (Eric Berne)
Deze persoonlijkheidstheorie en het daaraan verbonden communicatiemodel gebruik ik om interacties tussen mensen en hun eigen innerlijke wereld te analyseren. Op deze manier ontstaat er inzicht in eigen gedrag en komt er ruimte voor verandering en groei. Dit zet ik voornamelijk in bij één-op-één gesprekken.

MBTI (Myers Briggs)
Dit model onderscheidt 16 persoonlijkheidstypes en is gebaseerd op de theorie van Carl Jung. Het maakt op nauwkeurige en praktische wijze verschillen tussen persoonlijkheden inzichtelijk en helpt gedragskeuzes te vergroten. Het is een effectief middel om de teamdynamiek te doorgronden en duidelijkheid te krijgen over de aanwezige kwaliteiten en valkuilen. Hiermee ontstaat onderling begrip en een betere samenwerking.